Pages

Tuesday, 19 January 2010

Cerita ceriti nasi ambeng...

Assalamualaikum dan Sejahtera Siji Malaysia...

Pelik btol la...time aku nak update blog aku yg dah lama tak berupdate,time tu la speed internet slow...
slow se-slownyer...

Tak ada idea yang syok nak ditulis di blog ini...tapi saya gagahkan diri saya yang sangat sibuk giler!!! dengan tugasan sebagai pelajar tingkatan 6.



Sego ambeng???tak tahu???nasi ambeng???aikk tau plak...hehe...sego(jawa)=nasi(melayu) tu la maknanya.
Ambeng maknanya pulak ambang...makan beramai-ramai...ia adalah makanan tradisi orang jawa...
siapa merasa dirinya ada pertalian darah jawa mesti tahu makanan ni...kalau tak tau???entah la nak cakap apa...

Dekat tempat saya di Tg Karang ni,Jawa ke Melayu ke Minang ke Banjar ke Bugis ke malah oghe Klate(cikgu2 skola yg asalnya dari Kelantan) pun ada merasa nasi ambeng ni...jawapannya???enak siot!!!

Adanya nasi ambeng ini kebiasaannya dihidangkan dlm kenduri2 doa selamat,doa kesyukuran(sama je yg sebelah tu),tahlil dan err banyak lagi la...kenduri arwah,kenduri dpt 4 prinsipal A+ dlm STPM


 gambar resolusi tinggi menggunakan Nikon D80.huhu
(klik untuk keenakan tak terhingga)
kredit untuk pamanku Acik Akim...


dalam talam tu semestinya ada nasi(tak kisah la Super Spesial Tempatan ke Basmathi ke mahupun beras perang.kalau korang kaya,guna la beras mahal2),ayam(kadangkala goreng,masak kicap dan apa lagi ha???),serunding kelapa,sambal goreng jowo,mee goreng,kadang-kadang ada rempeyek dan....godong(daun) pisang...ingat tau...BANANA WILL NO FRUIT 2 TIMES...HahAHaha

Kebiasaannya la kalau ada kenduri ni,satu talam tu dalam 4-5 orang boleh join...kebiasaannya lagi, nasi ambeng tak dimakan atau dijamah di rumah tuan rumah yang buat kenduri...biasanya dibagi plastik dibuat punjungan@berkat dan bawa balik rumah...madang bareng2 kambek bojo lan anak2 neng ngomah....

Sesiapa yang pernah merasa nasi ambeng ni,pasti korang akan dapat rasakan nasi ambeng ini BERPUAKA
 betul...tak caya sila cuba la...

Cara ni la baru la rapat orang2 kampung...mengeratkan silaturahim sesama tetangga....betul tak?betul..... (suara puaka dari nasi ambeng)


Selingan:kebiasaannya dalam satu talam tu ada seekor je ayam...tetibe jer ada 2 ekor...maybe ayam tu rela diperlakukan sebegitu rupa.pelik2...hehe...
takde la...nasi ambeng tu sebenarnya untuk famili2 jer....

Nota sikel:neng kene rosonei orak payah la arek ngomong jowo akeh2...ramei orak paham aku nyong ngomong jowo.Sopo seng paham kuwi,apik la...

Nyong just jowo 50%,udhu 100%....nek ono salah fakta pasal sego ambeng,harap dingapuro....

7 komen suka-suka:

Nazz said...

Walah wak e.. riko ngomomg jowo dewe wae yo.. ngene pak batiri..
Koe arek ngomong boso opo.. kedah, klanten, penang, perak, english.. yo keneng...

Aku eneng crito ngayah pasal sego ambeng ki.. enkolah pak tulis nang blog ku..

mrfathi said...

Nazz--koe memang tenanan jowo!!!huii payah banget arek ketemu wong jowo neng alam maya iki...nek eneng pun,sitik waey...

Kang,endang2 la yo create crito pasal sego ambeng...mesti aku komen seng nombor siji...

Acaii said...

perrghhhh, kecur air liur kerungu nasik ambeng kie..thanks fathi kongsi benda ni..wes ngeleh temenan aku kie,huhu

mrfathi said...

acaii--kesuwun yo mampir2 blog aku...
nek kepingin banget yo beli waey...
mbadok2 akeh2..biar awak koe dadi gedi...hehe

Fadzli said...

fathi.. nasi ambang tuh yang makan dalam dulang tuh ea?? dh lupa ler.. hahahah

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Ardzham said...

Salam, wah enak banget mangan sego ambeng, tapi nyapo hyo sego ambeng nggor gawe kenduri, nek majlis walimatulurus mangan ambeng kan ngayah. Moden sitiklah gawe buffet! ojo sak dulang mangan wong papat. Engko ora oleh bontrot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...